Általánosságban elmondható, hogy egy testesebb ember, aki ugyanannyi alkoholt fogyaszt, mint egy vékonyabb testalkatú, alacsonyabb véralkoholszintet (BAC) fog elérni. Ennek oka, hogy az alkoholnak nagyobb területen kell eloszlania a testesebb emberben, azaz lassabban szívódik fel. De nem csak ez az egyetlen tényező, ami befolyásolja a különböző testalkatúak alkoholtűrő képességét.
Az alkohol jobban diffundál, azaz keveredik és szétterjed az izomszövetben, mint a zsírszövetben, mivel az izomszövetben sokkal nagyobb a véráramlás. Ennek következtében az egyén izom-zsír aránya is befolyásolja a véralkoholszintet, ami összefüggésben van a bevitt alkohol lebontásával. Például, ha valakinek magasabb a testzsírszázaléka, lassabban emelkedik a BAC-szintje, mivel az alkohol a zsírban nehezebben bomlik le, míg egy vékonyabb embernél gyorsabban „távozik” az izomszövetből – derül ki a Blikk cikkéből.
Mi az a BAC?
A BAC a véralkoholszintet jelöli, ami az alkohol százalékos arányát mutatja a vérben. Például egy 0,10%-os BAC azt jelenti, hogy minden 1000 milliliter vérben 1 milliliter alkohol található.
Fontos megjegyezni, hogy a mértékletesség mindenki számára kulcsfontosságú, függetlenül a testalkattól. A túlzott alkoholfogyasztás számos egészségügyi problémához vezethet, ezért fontos, hogy felelősségteljesen fogyasszunk alkoholt.
(Via)
Kiemelt kép: freepik.com