Magyarországon aggasztóan magas a vastagbélrák okozta halálesetek száma, lakosságarányosan a világon a legmagasabb. Évente egy kisvárosnyi ember, 5-6 ezer fő veszíti életét a betegségben, ráadásul a férfiak körében lényegesen gyakoribb a vastagbélrák, mint a nőknél.
A tragikus statisztikák hátterében összetett okok állnak. A hagyományos magyar konyha, ami bővelkedik a feldolgozott húskészítményekben és vörös húsokban, jelentősen növeli a vastagbélrák kockázatát. Ezen kívül a magyarok hajlamosak az elhízásra és a mozgásszegény életmódra, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.
Sajnos a magyar férfiak körében a „macsó” attitűd is gátolja a megelőzést. Sokan szégyellik a szűrővizsgálatokat, és nem hajlandóak szembenézni a betegség lehetőségével.
A vastagbélrák a korai felismerés esetén azonban jól kezelhető, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel. A szűrővizsgálatok 50 éves kortól javasoltak, de a kockázati tényezők (pl. családi előzmények) esetén már korábban is elvégezhetők.
A megelőzés érdemes odafigyelni a táplálkozásra: csökkenteni a feldolgozott húskészítmények és vörös húsok fogyasztását, és növelni a zöldségek, gyümölcsök és rostok bevitelét. A rendszeres testmozgás és a dohányzás elhagyása is jelentősen csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
Ne feledd: a megelőzés kulcsfontosságú! Rendszeresen menj szűrésre, táplálkozz egészségesen, és mozogj rendszeresen, hogy megőrizd egészségedet!