Fröccstörténelem: Innen ered a legnépszerűbb magyar ital

A fröccs története

A fröccs, vagy régiesen a spriccer, bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. 2013-ban felvették a Magyar Értéktárba. Ez a könnyed, üdítő ital szorosan összefonódott a magyar kultúrával. De honnan is ered ez a népszerűség? Merüljünk el együtt a fröccs történetében, és fedezzük fel, hogy milyen úton jutott el hozzánk ez az ikonikus ital!

A fröccs születése: Egy véletlen találmány?

A Wikipédia szerint 1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót. A költő később a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.

A fröccs eredetére azonban több variáció is létezik. Az egyik legnépszerűbb verzió szerint a 19. században, a borvidékeken dolgozó szőlőmunkások találhatták fel. A hosszú és meleg nyári napokon a vörösbort szénsavas vízzel hígították, hogy könnyebben ihatóvá tegyék. A fröccs szó pedig valószínűleg a fröccsenő hangból ered, ahogy a szénsavas víz a borba kerül.

Egy másik elmélet szerint a fröccs a Habsburg Birodalom idején terjedhetett el. A császári udvarban gyakran fogyasztottak különböző bor- és víz keverékeket, és ezekből alakulhatott ki a mai formájában ismert fröccs.

A fröccs meghódítja Magyarországot

A fröccs gyorsan elterjedt Magyarországon, és hamarosan a nyári időszak elengedhetetlen kellékévé vált. A kiskertes házakban, a kerti partikon, a strandokon és a vendéglőkben egyaránt a fröccs volt a legnépszerűbb ital. A magyarok kreatívak voltak, és számos különböző receptet alkottak meg, különböző borok és szénsavas vizek kombinálásával.

A 20. század

A 20. században a fröccs népszerűsége tovább nőtt. A kommunizmus idején a borhoz könnyebben hozzá lehetett jutni, így a fröccs készítése is elterjedtebbé vált. A rendszerváltás után pedig újra felfedezte régi fényét, és számos új ízvariáció született.

A fröccs napjainkban

Napjainkban a fröccs továbbra is a magyarok egyik kedvenc nyári itala. A hagyományos vörösboros mellett számos új ízvariációt is kipróbálhatunk, például fehérboros, rozés vagy gyümölcsös. A fröccs készítése egyszerű, olcsó és rendkívül sokoldalú, így nem csoda, hogy ennyire népszerű.

Fröccsvariációk

Számtalan fröccs típus létezik. Nézzük!

  • Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Nagyfröccs (spriccer): 2 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Szárszói fröccs (horgászfröccs vagy totemfröccs) 1 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Tömbházmester: vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta
  • Sport fröccs (lakó fröccs / kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
  • Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
  • Góré fröccs (ijesztett fröccs): kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még a pohárban elfér, v. 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
  • Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
  • Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  • Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  • Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
  • Kislámpás: 7,5 dl bor + 2,5 dl szódavíz
  • Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Brazil: 7 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Barcelona: 8 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda
  • Maci fröccs (Borsszem Jankó): 2,5 dl bor + 2,5 dl szódás málnaszörp
  • Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor
  • Borcsi fröccs: 2 dl bor + 2 dl szóda[6][7]
  • Csongi fröccs (Pécsett ismert), két dl rozé + egy dl szóda
  • Szakmári fröccs: 80-90% bor + a teteje felöntve szódával
  • Próbás fröccs: 2 dl fehérbor + 1 kupaknyi szóda

Ismert még a permet (suhintós, harmat), ami úgy készül, hogy egy mindegy mekkora poharat megtöltünk borral, és fölötte „ellövünk” a szódásüveggel, a permet belehullik a borba „felüdítvén” azt (így ez nem tekinthető valódi fröccsnek).

Olvass még több érdekes cikket Gasztró témában!

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.