Egy Utah állambeli amatőr sörfőző ritka fügét és egy i. e. 850-ből származó élesztőtörzset gyűjtött össze, hogy egy savanyú, gyümölcsös főzetet készítsen, amelyet az ókori egyiptomi receptek ihlettek. Ezzel egy olyan ókori sört sikerült létrehoznia, ami igazán különleges.
Az ötlet Dylan McDonnellnek a világjárvány elején jutott eszébe, amikor a kovászos sütés őrülete elragadta a lezárt országot. McDonnell, a Salt Lake City mellett élő amatőr sörfőző, látta, hogy Seamus Blackley, egy videojáték-tervező a közösségi médiában azzal dicsekedett, hogy 4500 éves egyiptomi élesztővel süt kenyeret – írja a The New York Times.
Vajon én is meg tudnám ezt csinálni a sörrel? – kérdezte magától McDonnell.
A válasz nemrég érkezett meg egy borostyánszínű főzet formájában, amely McDonnell szerint a legközelebb áll ahhoz az ókori sörhöz, amit Nagy Ramszesz a hettitákkal vívott csaták között ihatott.
Hódít az ókori sör
Az elmúlt években kísérleteket tettek a vikingek, a kínai Shang és a nyugati Zhou dinasztiák, valamint a sumérok sörének újrateremtésére – utóbbiakról úgy tartják, hogy ők találták fel a sört.
„Ezek a sörök a világon mindenhol megtalálhatóak” – mondta Neil Witte, a Kansas Cityben működő Craft Quality Solutions sörszakértője. „Ami 500 vagy 1000 évvel ezelőtt jó volt, az valószínűleg egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit ma jónak tartunk.”
Mégis, úgy tűnik, egyre nagyobb a vonzereje annak, hogy az elmúlt civilizációkkal való kapcsolatteremtés címén ókori söröket főzzenek az emberek.
McDonnell, aki egy fogyatékkal élőket segítő nonprofit szervezet vezetője, nem kíván versenyezni a hivatásos sörfőzőkkel – vagy saját főzetét kereskedelmi forgalomba hozni. De úgy véli, hogy másoknál messzebbre ment azzal, hogy pontosan azokat az összetevőket kereste fel, amelyeket az ókori egyiptomiak használtak volna – és ősi élesztővel erjesztette őket.
Míg a bort gyakran a görög-római civilizációval hozzák összefüggésbe, „a sör szerves része volt a levantei és az ókori Közel-Kelet ókori társadalmainak” – mondta Marie Hopwood, az ókori sörök kutatója a Vancouver Island Universityn, ahol az antropológiai tanszék vezetője. „Mindenki ivott sört” – mondta, különösen mivel a víz gyakran szennyezett volt.
Olvass még több érdekességet Gasztró rovatunkban!