A tökéletes eszpresszó kulcsa a crema, amely a kávé krémes esszenciáját adja. Ismerd meg, hogyan fokozhatod kávé minőségét a crema megfelelő kezelésével.
Az eszpresszó minőségének alapvető jellemzői között szerepel az erős, kellemes aroma, a kiegyensúlyozott ízvilág, a gazdag textúra, valamint a csokoládé, karamell és gyümölcsös jegyek. Ezen felül a crema, a kávé krémes lényege, kiemelkedő jelentőséggel bír. A crema gazdag, sima és bársonyos textúrájú, és a kávé aromáját hordozza. A vastag crema friss, jó minőségű kávébabból készült eszpresszót jelöl, míg a vékony crema minőségi problémákra vagy helytelen elkészítésre utalhat. A crema íze változatos lehet, a felhasznált kávébab és a főzési módszer függvényében, általában édes és diós, de néha keserű is lehet, ami sűrűbb textúrát kölcsönöz az eszpresszónak. Néhány szakértő szerint a keserűség csökkentése érdekében érdemes eltávolítani a cremát.
Mit kezdj a cremával?
A crema a főzés során jön létre, amikor a forró víz nagy nyomáson áthalad a finomra őrölt kávén, szén-dioxid szabadul fel és összekeveredik a kávéolajokkal, így alakul ki az eszpresszó tetején a krémes réteg. Ha úgy érzed, hogy a crema túlságosan keserű vagy nehéz, egyszerűen kanalazd le a tetejéről, vagy keverd el, hogy az ízek egyenletesebbek legyenek, így egy kiegyensúlyozottabb eszpresszót kapsz.
Hogyan lesz a crema tökéletes?
Ha a cremát kedveled, de az eszpresszó ízét még finomítanád, a főzési folyamat során befolyásolhatod a crema mennyiségét a kávébab őrlésének finomságával, a víznyomással, valamint a főzési idő és hőmérséklet szabályozásával. A finomabb őrlés erősebb eszpresszót és cremát eredményez, míg a durvább őrlés vékonyabb cremát hoz létre, amely gyorsabban eloszlik. A főzési idő csökkentése is segíthet a crema mennyiségének és a keserűségnek a mérséklésében. A tökéletes crema titka az egyensúly megtalálása a kávébab, a főzési paraméterek és a személyes ízlésünk között.
Kíváncsi vagy még több kávé-trükkre? Akkor az is érdekes lehet számodra, mikor idd az első kávét a nap folyamán!
(Via)
Kiemelt kép: pixabay.com