Életveszélyes is lehet, ha ilyen tejet iszol – Gyereknek főleg ne add!

A nyers tej körüli vita az utóbbi években ismét előtérbe került, mivel egyre többen keresik az egészségesebb életmód lehetőségeit. Bár sokan úgy gondolják, hogyez az alternatíva természetesebb, és potenciálisan több előnnyel járhat, mint a pasztőrözött tej, a szakértők határozottan óva intenek a fogyasztásától. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA), valamint számos más szervezet figyelmeztet a nyers tej fogyasztásával járó kockázatokra, különösen gyermekek és legyengült immunrendszerű emberek esetében.

A nyers tej iránti kereslet folyamatosan növekszik, amit többek között influenszerek, hírességek és politikusok népszerűsítése táplál. Sokan azt állítják, hogy természetes enzimjei segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert, sőt csökkenthetik az allergiák és az asztma kialakulását. De vajon valóban megéri a kockázatot?

Mi is az a nyers tej?

Olyan tehén-, kecske- vagy juhtej, amelyet nem vetettek alá pasztőrözési folyamatnak, vagyis hőkezelés nélkül kerül a fogyasztókhoz. A pasztőrözés célja, hogy elpusztítsa a tejben található káros baktériumokat és kórokozókat, például a Salmonellát, az E. coli-t vagy a Listeriát. A hőkezelés elmaradása miatt az ilyen tej fogyasztása nagyobb kockázatot jelent az élelmiszer-eredetű betegségek szempontjából, különösen gyermekek, várandósok és legyengült immunrendszerűek esetében.

Miért választják sokan a nyerset a pasztőrözött tej helyett?

A nyers tej támogatói gyakran hivatkoznak annak természetességére és állítólagos egészségügyi előnyeire. Leah Hackney, gyermekdietetikus és a BLW Meals App operatív igazgatója szerint gyakran a „higiénia-hipotézisre” alapozzák érveiket:

„A nyers tej támogatói úgy vélik, hogy a természetes enzimek jobb emésztést biztosítanak, erősítik az immunrendszert, és csökkenthetik az allergiák előfordulását. Ezek az állítások azonban nem állnak szilárd tudományos alapokon.”

A „higiénia-hipotézis” elmélete szerint a kórokozókkal való érintkezés elősegítheti az immunrendszer fejlődését. Bár ez ugyan részben igaz, a pasztőrözetlen tej fogyasztása olyan veszélyes baktériumoknak, például Salmonella, Listeria és E. coli kórokozóknak teheti ki a fogyasztókat, amelyek akár életveszélyes állapotokat is előidézhetnek. Ahogy Hackney fogalmaz:

„Őseink valójában sokkal nagyobb arányban szenvedtek el ételmérgezéseket, majd haltak bele, mint manapság.”

A nyers tej veszélyei

A pasztőrözött tej ugyanolyan tápláló, mint a nyers, viszont a pasztőrözés folyamata megszünteti a betegségeket okozó baktériumokat és kórokozókat. Ennek ellenére a nyers tej iránti kereslet növekedése azt mutatja, hogy sokan nincsenek tisztában a fogyasztásával járó kockázatokkal.

Dr. Leah Alexander gyermekorvos hangsúlyozza:

„A bakteriális szennyeződések súlyos gyomor-bélrendszeri betegségekhez vezethetnek, például E. coli, Campylobacter vagy Salmonella fertőzésekhez. Gyermekek esetében egyetlen kis mennyiségű szennyezett nyers tej is súlyos egészségügyi problémákat okozhat.”

Tanulmányok szerint a pasztőrözetlen tejtermékek 840-szer több megbetegedést és 45-ször több kórházi kezelést okoznak, mint a pasztőrözött tejtermékek.

Hackney kiemeli:

„Különösen a gyermekek, várandós nők és legyengült immunrendszerűek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak. Számukra a nyers tej fogyasztásával járó megbetegedések akár halálos kimenetelűek is lehetnek.”

Tévhitek és a valóság

A nyers tej fogyasztása kapcsán gyakran találkozhatunk tévhitekkel. Az egyik leggyakoribb érv, hogy „természetesebb” és „őseink is ezt fogyasztották”. Azonban a történelem bebizonyította, hogy azokban az időkben az ételmérgezések és az egyébként megelőzhető betegségek jelentősen több halálesetet okoztak.

Dr. Alexander szerint a téves népszerűsítés hozzájárulhat a félreértések és az áltudományos információk terjedéséhez:

„Ezek az alaptalan állítások bizalmatlanságot kelthetnek a tudósok, dietetikusok és élelmiszerbiztonsági szakértők iránt, ami végső soron az emberek egészségét és jólétét veszélyezteti – és sajnos a gyermekeikét is.”

A nyers tej kockázatai messze felülmúlják az állítólagos előnyöket. Bár a fogyasztás iránti vágy érthető, hiszen mindenki szeretné a legjobbat nyújtani családjának, ebben az esetben nem a helyes választás.

„Nem éri meg a kockázatot, különösen gyermekek esetében”

– foglalja össze Dr. Alexander.

„A pasztőrözött tej ugyanazokat az előnyöket kínálja, anélkül, hogy komoly fertőzések veszélyének tennénk ki magunkat.”

Mielőtt bármilyen egészségügyi trendet követnénk, érdemes konzultálni szakértőkkel, hogy biztosan a megfelelő döntést hozzuk meg. A pasztőrözetlen tej fogyasztása esetében a tudomány egyértelműen a pasztőrözött tej mellett teszi le a voksát.

Olvass még több érdekes és hasznos cikket Gasztró rovatunkban!

(Via)

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.