A tökéletes steak titka – amit az éttermek sosem mondanak el

Így készül a tökéletes steak otthon

A steak az egyik legegyszerűbb, mégis legnehezebben elkészíthető étel, ha igazán jól akarod csinálni. A profi séfeknek megvannak a saját trükkjeik – amiket persze nem szívesen osztanak meg. Most viszont lerántjuk a leplet arról, hogyan készül otthon is tökéletes steak, olyan, amit egy elegáns étteremben is szívesen tálalnának.

Tökéletes steak 6 lépésben

1. A hús kiválasztása – itt dől el minden

A tökéletes steak nem a serpenyőben, hanem a húsnál kezdődik. A legjobb, ha érlelt marhahúst használsz, legalább 21 napig szárazon érlelt verziót. A legjobbak a ribeye, striploin (hátszín) vagy a bélszín – de még egy olcsóbb darab is lehet mennyei, ha jól bánsz vele.

„Ne fűszerezd túl! Egy jó steakhez csak durva szemű só és egy kis bors kell – semmi több.”

2. Vedd ki a hűtőből időben

Ne tedd a hideg húst forró serpenyőbe. Legalább 30 perccel a sütés előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen – különben kívül leég, belül hideg marad.

3. Forró serpenyő vagy grill – más szóba sem jöhet

Az egyik legnagyobb hiba, amit otthon elkövetnek, hogy nem elég forró a serpenyő. A steak nem pirul, hanem fő, ha nem éri elég hő. Használj vastag, öntöttvas serpenyőt vagy tűzforró grillt – legyen füst, sercegés, illat!

4. A titkos összetevő: vaj és fokhagyma a végén

Miután megpirítottad a steak mindkét oldalát (1-1,5 perc/oldal a rare-hez, 2-2,5 perc a mediumhoz), dobj mellé egy kis vajat, zúzott fokhagymát és rozmaringot. Ezzel locsolgasd meg a húst pár másodpercig – ettől lesz az íze igazán éttermi.

5. Pihentetés: a leggyakrabban kihagyott lépés

Sütés után legalább 5 percig pihentesd a húst alufóliába csomagolva. Ez idő alatt a hús levei újra eloszlanak, és nem veszíti el a szaftját szeletelésnél.

„A steak nem a serpenyőben sül tökéletesre – hanem pihenés közben.”

+1: A szeletelés iránya sem mindegy

Mindig száliránnyal ellentétesen szeleteld a steaket – így lesz omlós, nem rágós. Ha ezt kihagyod, akármilyen jó is volt a hús, elronthatod az élményt.

Összefoglalva:

  • Válassz jó minőségű, érlelt húst
  • Ne fűszerezd túl – a só és bors elég
  • Használj tűzforró serpenyőt vagy grillt
  • Fejezd be egy kis vajjal és fokhagymával
  • Pihentesd a húst, mielőtt felvágod

Olvass még több hasznos cikket Gasztró rovatunkban!

Kiemelt kép: Pixabay

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.